21. Sarajevo Film Festival

Ovogodišnji 21. po redu Sarajevo Film Festival će se održati od 14. do 22. kolovoza. Festival je osnovan 1995. godine kao pokušaj da se oživi komunikacija Sarajeva sa svijetom kao i s namjerom da se domicilnom stanovništvu povrati osjećaj da pripadaju svijetu različitom od onoga u kojem su živjeli od travnja 1992.

Idejni začetnik festivala bila je Obala Art Centar, neprofitna organizacija, koja je od skromnog poslijeratnog početka dovela festival do svjetskog ugleda. Namjera SFF je prikazivanje filmova iz recentne svjetske produkcije, inspiriranje mladih filmskih umjetnika i afirmiranje modernih tendencija u filmskih idejama i promišljanjima.

Mirsad Purivatra, direktor Festivala, izvor: Anadolija

Naglasak programa festivala je također stavljen na predstavljanje regionalne produkcije, ohrabrivanje i omogućavanje ostvarivanja poslovnih kanala distribucije i umrežavanja profesionalaca iz BiH prema svijetu čime se bosanskohercegovački filmski umjetnici stavljaju u centar modernih filmskih kretanja i, ništa manje bitno, u dodir sa producentima i distributerima koji im omogućuju plasman na tržište.

SFF je iznimno fokusiran na regiju Jugoistočne Evrope (Albanija, Armenija, Austrija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grčka, Gruzija, Mađarska, Kosovo, Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija, Turska) što ga čini kohezivnim umjetničko industrijskim tkivom ovoga dijela svijeta.

p

Konferencija za novinare SFF, izvor: Anadolija

Brojke prošlogodišnjeg festivala kazuju sljedeće: 246 filmova iz 60 zemalja na 9 lokacija, 600 zaposlenih i 400 volontera, više od 3000 akreditiranih gostiju, više od 850 akreditiranih predstavnika medija iz 35 zemalja. Više od 100 000 posjetitelja na svim programima.

Na Sarajevo Film Festivalu ću boraviti od 18. do 23. kolovoza 2015. godine u svojstvu freelance novinara.

( Dio informacija je prenesen sa službene stranice SFF, izvor fotografije na vrhu stranice: Anadolija).

Oglasi

Jedna misao o “21. Sarajevo Film Festival

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s